Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Hypostomus plecostomus
 
Nederlandse naam
Hypostomus plecostomus
 
In het wild:
Lengte
30 cm
Herkomst
Amazonebekken
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
200 cm
Hardheid
5 - 20 °dH
Zuurtegraad
6 - 7,5 pH
Plaats
bodem
 

Uitleg van ontbrekende afbeeldingen

Niet alle vissen hebben een afbeelding, wij gebruiken alleen afbeeldingen als deze naar ons toegestuurd worden om te mogen gebruiken! Aangezien we meer dan 1.200 vissen in onze database hebben kunnen we altijd afbeeldingen gebruiken! Mocht je een afbeelding hebben, stuur deze dan in via info@aquariumdatabase.nl!

Hypostomus plecostomus

De Hypostomus plecostomus, vaak bekend als de pleco, is een zoetwatervis die populair is in de aquariumhobby vanwege zijn vermogen om algen van oppervlakken te eten. Het is een robuuste vis die bekend staat om zijn zuignapachtige mond waarmee hij zich aan oppervlakken kan vasthechten. Deze vissoort is een uitstekende keuze voor aquarianen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier om algen onder controle te houden in hun aquarium.

Algemeen gedrag

Hypostomus plecostomus is een vredige soort die meestal \'s nachts actief is. Hij kan territoriaal zijn tegen soortgenoten of andere bodembewoners, vooral in kleinere aquaria.

Kenmerken

Deze vis heeft een langgerekt lichaam bedekt met benige platen. Hij heeft een karakteristieke zuignapmond en een brede, afgeplatte kop. De kleur varieert meestal van bruin tot zwart met lichtere vlekken.

Kweken

Het kweken van Hypostomus plecostomus in een thuisaquarium is uitdagend en wordt zelden gedaan, omdat ze specifieke omstandigheden en veel ruimte nodig hebben.

Voedsel

Hoewel ze bekend staan als algeneters, moeten pleco\'s een gevarieerd dieet krijgen dat ook bestaat uit plantaardig materiaal en speciaal visvoer zoals algenwafels.

Huisvesting

De pleco heeft veel ruimte nodig, dus een groot aquarium met veel schuilplaatsen zoals hout en stenen is ideaal. Zorg voor goede filtratie, aangezien ze veel afval produceren.