Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Ancistrus spp.
 
Nederlandse naam
Borstelneus pleco
 
In het wild:
Lengte
12 cm
Herkomst
Amazonegebied
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
onder
 

Uitleg van ontbrekende afbeeldingen

Niet alle vissen hebben een afbeelding, wij gebruiken alleen afbeeldingen als deze naar ons toegestuurd worden om te mogen gebruiken! Aangezien we meer dan 1.200 vissen in onze database hebben kunnen we altijd afbeeldingen gebruiken! Mocht je een afbeelding hebben, stuur deze dan in via info@aquariumdatabase.nl!

Borstelneus pleco - Ancistrus spp.

De Borstelneus pleco, behorend tot het geslacht Ancistrus, is een populaire zoetwatervis die vaak wordt gehouden in aquaria vanwege zijn vermogen om algen te eten en het aquarium schoon te houden. Ze staan bekend om hun kenmerkende \\\'borstels\\\', die vooral bij mannetjes prominent aanwezig zijn op hun kop. De Borstelneus pleco is een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren aquariumhouders vanwege hun robuuste aard en nuttige eigenschappen als algeneters.

Algemeen gedrag

Borstelneus pleco\\\'s zijn over het algemeen vredelievend en kunnen goed samenleven met andere vissoorten. Ze zijn voornamelijk \\\'s nachts actief, wanneer ze op zoek gaan naar voedsel. Overdag verschuilen ze zich graag in schuilplaatsen.

Kenmerken

Deze vis heeft een afgeplat lichaam en een zuigmond waarmee hij zich aan oppervlakken kan hechten. De kleur varieert van bruin tot zwart met lichte vlekken. Mannetjes hebben opvallende huiduitsteeksels op hun kop, terwijl vrouwtjes deze kenmerken minder prominent hebben.

Kweken

Borstelneus pleco\\\'s kweken relatief gemakkelijk in aquaria. Zorg voor voldoende schuilplaatsen en een goede waterkwaliteit. Mannetjes bewaken de eieren tot ze uitkomen.

Voedsel

Hoewel ze bekend staan als algeneters, moeten ze ook worden gevoerd met speciaal pleco-voer, groenten zoals courgette, en af en toe eiwitrijk voedsel zoals bevroren bloedwormen.

Huisvesting

Een aquarium met veel schuilplaatsen, zoals hout en stenen, is ideaal. Zorg voor een goede watercirculatie en voldoende ruimte om te zwemmen.