Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Barbus filamentosus
 
Nederlandse naam
Barbus filamentosus
 
In het wild:
Familie
Lengte
15 cm
Herkomst
Zuidoost-Azië, met name de riviersystemen in India en Sri Lanka
Werelddeel
Azië
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
150 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
6 - 7,5 pH
Plaats
midden
 

Uitleg van ontbrekende afbeeldingen

Niet alle vissen hebben een afbeelding, wij gebruiken alleen afbeeldingen als deze naar ons toegestuurd worden om te mogen gebruiken! Aangezien we meer dan 1.200 vissen in onze database hebben kunnen we altijd afbeeldingen gebruiken! Mocht je een afbeelding hebben, stuur deze dan in via info@aquariumdatabase.nl!

Barbus filamentosus

Barbus filamentosus, ook bekend als de filamentbarbeel, is een zoetwatervis uit de karperfamilie die vooral geliefd is vanwege zijn sierlijke vinnen. Het is een aantrekkelijke soort voor aquariumliefhebbers vanwege zijn levendige kleuren en actieve gedrag. Dit is een populaire aquariumvis vanwege zijn schoonheid en relatief eenvoudige verzorging. Ze zijn ideaal voor beginnende aquarianen die ervaring willen opdoen met het houden van scholen vissen.

Algemeen gedrag

Barbus filamentosus is een vreedzame en actieve schoolvis die het beste gedijt in groepen van zes of meer. Ze zijn voortdurend in beweging en verkennen graag hun omgeving. Ze kunnen goed overweg met andere vreedzame vissoorten.

Kenmerken

Deze vis heeft een langwerpig lichaam met een zilverachtige glans. De vinnen zijn vaak verlengd tot filamenten, wat hen een sierlijke uitstraling geeft. Mannetjes zijn meestal kleurrijker dan vrouwtjes, vooral tijdens de paaitijd.

Kweken

De kweek van deze soort kan uitdagend zijn. Ze hebben een aparte kweekbak nodig met fijnbladige planten of een afzetrooster om de eieren te beschermen. Het water moet zacht en licht zuur zijn. Na het paaien moeten de ouders worden verwijderd om te voorkomen dat ze de eieren opeten.

Voedsel

Barbus filamentosus is een alleseter. Ze kunnen worden gevoed met een gevarieerd dieet van hoogwaardig vlokkenvoer, kleine levende of diepvriesvoedsel zoals pekelkreeftjes, watervlooien, en fijngehakte wormen.

Huisvesting

Het aquarium moet goed beplant zijn met voldoende open zwemruimte. Een donkere bodem en gedempte verlichting laten hun kleuren beter tot hun recht komen. Zorg voor een goed functionerend filtersysteem om het water schoon en zuurstofrijk te houden.